FinanciënOndernemerschapOverigeWerk

Belastingvrij extra inkomsten 2023: Hoeveel en uitleg

0
Hoeveel belastingvrij verdienen in 2023

Belastingvrij extra inkomsten 2023: Hoeveel en uitleg

Het is een bekend feit dat elke Nederlander belasting moet betalen over zijn of haar inkomsten. Je hebt hard gewerkt voor je salaris en moet vervolgens een deel ervan aan de belastingdienst overmaken. Dit kan teleurstellend zijn, omdat je een deel van je salaris moet teruggeven. Daarom kiezen veel mensen ervoor om belastingvrij extra inkomen te genereren, door een extra baan naast hun vaste baan te hebben waarover ze geen belasting hoeven te betalen. In dit artikel bespreken we alles over belastingvrij extra verdienen, tot welk bedrag dit mogelijk is en wat er precies fiscaal veranderd is in 2023.

Is het zwart geld?

Vaak denken mensen dat belastingvrij extra verdienen gelijk staat aan het verdienen van zwart geld. Maar dit is niet het geval, zolang je je aan de regels van de belastingdienst houdt. Als je deze regels volgt, doe je in feite niets verkeerd en verdien je legaal ‘wit’ geld. Dit is prettig om te weten, want wat extra inkomen kan nooit kwaad. Zeker niet als het toegestaan is en je er geen belasting over hoeft te betalen. Laten we het uitleggen.

Belastingvrij extra verdienen betekent dat je zo’n inkomen hebt, dat je per saldo geen belasting hoeft te betalen. Geen loonbelasting en geen inkomstenbelasting. Dit is vrij eenvoudig te bereiken als je een laag inkomen hebt. In 2020 lag de grens op ongeveer 8.200 euro per jaar als je een baan hebt. Dit lijkt niet veel, maar als dit je enige inkomstenbron is, is het een mooie bonus. Gelukkig heeft dit extra inkomen geen invloed op de toeslagen waar je recht op hebt als je een laag inkomen hebt.

Wat is de situatie in 2023?

In de periode van 2019 tot 2022 zijn de heffingskortingen verhoogd. Dit jaar stijgt de belastingvrije grens van 8.200 euro naar 8.750 euro. Zonder arbeidskorting betekent dit dat je ongeveer 600 euro extra belastingvrij mag bijverdienen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het totale inkomen in aanmerking wordt genomen voor belastingvrij verdienen. Het totale inkomen telt voor de belastingheffing. Als je met je baan, bijbaan of extra baan, het jaarinkomen van 8.700 (2023) overschrijdt, moet je per saldo inkomstenbelasting betalen.

Belastingtarief Inkomen Belastingpercentage Eerste schijf Tot € 68.508 37,05 procent Tweede schijf Vanaf € 68.508 49,50 procent Wat je kunt bijverdienen Bij het berekenen van de te betalen belasting moet je uitgaan van het totale inkomen. Dit omvat ook extra inkomsten. Dus in principe: inkomen vaste baan + inkomen extra inkomsten. Als dit totaal minder dan 8.520 euro is, hoef je geen belasting over dit bedrag te betalen.

Aftrekposten: verlaag belastbaar inkomen

Er zijn gelukkig verschillende aftrekposten waarmee je je belastbaar inkomen kunt verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekpost hypotheekrente voor je eigen woning. Deze fiscale aftrekposten verminderen het belastbaar inkomen, waardoor je relatief minder belasting hoeft te betalen. Ook studiekosten of hoge medische kosten mag je van het belastbaar loon aftrekken. Wanneer je het belastbaar loon hebt verminderd met alle aftrekposten, houd je het belastbaar inkomen over – hier betaal je belasting over. Als je door deze aftrekposten onder het bedrag van 8.000 euro komt, hoef je hier geen belasting over te betalen.

Wat moet ik weten over heffingskortingen?

Om het even samen te vatten: het belastbaar loon – de aftrekposten = het belastbaar inkomen. Volg je het nog? Goed. Van het belastbaar inkomen mag je namelijk ook heffingskortingen aftrekken. Iedere Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting. In sommige situaties (bijvoorbeeld voor alleenstaande ouderen) heb je mogelijk recht op meerdere heffingskortingen. Dit kan betekenen dat het belastbaar inkomen lager is dan 8.520 euro en dat je geen belasting hoeft te betalen.

Hoe zit het met studenten?

Voor studenten is het verstandig om belastingvrij bij te verdienen, in 2023 dus in ieder geval minder dan ongeveer 8.520 euro per jaar. Het exacte bedrag is 8.520 euro en het is belangrijk om dit te onthouden, want als je meer dan dit bedrag verdient, moet je er het percentage van de eerste schijf (37,5%) aan belasting over betalen. In sommige gevallen is het daarom voordeliger om iets minder te verdienen, zodat je uiteindelijk meer overhoudt. Dit extra inkomen mag je belastingvrij verdienen, zelfs naast je studiefinanciering. Nu is het dus het moment om actie te ondernemen en je spaarrekening aan te vullen. Want 8.520 euro per jaar belastingvrij bijverdienen, is best prettig als je een aantal jaren studeert.

Wat verandert er voor studenten in combinatie met het DUO?

In de afgelopen jaren was er geen grens aan extra inkomsten, maar in 2023 is die er wel. Je mag namelijk in 2023 extra verdienen tot een bedrag van 15.828,77 euro per maand. Je mag niet onbeperkt extra verdienen als je een beurs ontvangt, een lening hebt of een reisproduct voor mbo-opleidingen krijgt. Het oude stelsel van studiefinanciering vervalt dit jaar. Maar welk inkomen telt hiervoor? Alleen je eigen inkomen telt, niet dat van je partner.

Lees ook eens:

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)?

Previous article

Wat zijn heffingskortingen?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Financiën