FinanciënOndernemerschap

Btw voor ondernemers: aangifte en tarieven uitgelegd

0
Btw voor ondernemers aangifte en tarieven uitgelegd

Als startende ondernemer ben je verplicht om je bezig te houden met omzetbelasting (btw). Een goed begrip van hoe btw werkt, inclusief de verschillende tarieven, wat wel en niet aftrekbaar is en hoe de aangifteprocedures verlopen, is van belang voor een gezonde financiële bedrijfsvoering. Lees hieronder alles wat je moet weten over btw.

Wat is btw?

Btw, ook wel Belasting over de Toegevoegde Waarde, is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Het is een percentage van de verkoopprijs dat door de ondernemer wordt toegevoegd aan de prijs van producten en diensten. Als ondernemer ben je verplicht om btw te berekenen over je omzet en deze af te dragen aan de Belastingdienst.

Btw-tarieven: ontdek de verschillende tarieven

Als (startende) ondernemer is het belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende btw-tarieven en hoe ze van toepassing zijn op jouw zakelijke activiteiten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste btw-tarieven in Nederland en wanneer ze moeten worden toegepast:

21% btw

Het algemene btw-tarief van 21% is van toepassing op de meeste producten en diensten die niet zijn vrijgesteld van btw. Dit omvat een breed scala aan goederen en diensten die niet onder het verlaagde tarief van 9% vallen of zijn vrijgesteld van btw.

9% btw

Het verlaagde btw-tarief van 9% is van toepassing op bepaalde goederen en diensten, zoals voedingsmiddelen en sommige diensten. Dit tarief is bedoeld om bepaalde essentiële goederen en diensten betaalbaar te houden voor consumenten.

0% btw

Voor sommige goederen en diensten geldt het 0%-tarief voor btw. Dit betekent dat er geen btw wordt berekend over de verkoopprijs, maar dat de btw die je betaalt over je uitgaven wel als voorbelasting kan worden afgetrokken. Het 0%-tarief kan van toepassing zijn op internationale transacties en bepaalde specifieke sectoren, zoals de visserij en de bevoorrading van zeeschepen.

Vrijgesteld van btw

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat er geen btw wordt berekend over de verkoop ervan en dat je geen btw kunt aftrekken over de uitgaven die hiermee verband houden.

De volgende branches en bedrijfsactiviteiten zijn vrijgesteld van btw:

 • beleggingsgoud
 • collectieve belangenbehartiging
 • componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten
 • financiële diensten en verzekeringen
 • fondsenwervende activiteiten
 • gezondheidszorg
 • jeugd- en jongerenwerk
 • kansspelen
 • kantines
 • kinderopvang
 • levering roerende bedrijfsmiddelen
 • lezingen, excursies en rondleidingen
 • onderwijs
 • onroerende zaken
 • postdiensten
 • radio en televisie
 • samenwerkingsverbanden (koepelvrijstelling)
 • sociaal-culturele instellingen
 • sportorganisaties en sportclubs
 • uitvaartondernemers

Aftrekbare btw

Als ondernemer heb je het recht om de btw die je betaalt op zakelijke kosten af te trekken van de btw die je ontvangt op je omzet. Deze btw die je vooraf betaalt, wordt voorbelasting genoemd. Het principe hierachter is dat je alleen btw mag aftrekken als de gemaakte kosten direct verband houden met belaste prestaties die deel uitmaken van je onderneming.

Voorbeeld: stel, je koopt grondstoffen in om producten te maken die je vervolgens verkoopt. De btw die je betaalt op de aankoop van deze grondstoffen mag je aftrekken als voorbelasting, omdat deze kosten direct gerelateerd zijn aan de belaste verkoop van je producten.

Houd er rekening mee dat je alleen recht hebt op aftrek van btw als de kosten zijn gemaakt voor zakelijke doeleinden. Privé-uitgaven zijn dus niet aftrekbaar. Zorg ervoor dat je nauwkeurig bijhoudt welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn, om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Een zakelijke rekening zorgt ervoor dat je privé en zakelijke kosten duidelijk gescheiden houdt.

Btw-aangifte doen: hoe en wanneer?

Als ondernemer ben je verplicht om periodiek btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Deze aangifteprocedure is bedoeld om de ontvangen btw over je omzet (de verschuldigde btw) en de betaalde btw over je zakelijke kosten (de aftrekbare btw) in kaart te brengen. De btw-aangifte is een overzicht waarin je aangeeft hoeveel btw je hebt ontvangen van je klanten en hoeveel btw je hebt betaald aan je leveranciers. Het verschil tussen deze bedragen bepaalt of je btw moet afdragen aan de Belastingdienst of dat je recht hebt op een teruggave.

Hoe doe ik btw-aangifte?

Het doen van btw-aangifte kan eenvoudig online via het digitale portaal ‘Mijn Belastingdienst’ van de Belastingdienst. Hier kun je alle benodigde gegevens invullen en verzenden. Zorg ervoor dat je tijdig en nauwkeurig je btw-aangifte indient om eventuele boetes te voorkomen.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?

De frequentie van de btw-aangifte hangt af van de omvang van je onderneming en wordt vastgesteld door de Belastingdienst. Over het algemeen moeten ondernemers elk kwartaal btw-aangifte doen, maar bij een hogere omzet kan dit ook maandelijks zijn.

Data kwartaal btw-aangiftes:

 • Aangifte over het eerste kwartaal (januari – maart) moet uiterlijk op 30 april ingediend zijn.
 • Aangifte over het tweede kwartaal (april – juni) moet uiterlijk op 31 juli ingediend zijn.
 • Aangifte over het derde kwartaal (juli – september) moet uiterlijk op 31 oktober ingediend zijn.
 • Aangifte over het vierde kwartaal (oktober – december) moet uiterlijk op 31 januari ingediend zijn.

Zorg ervoor dat je deze deadlines in de gaten houdt en je btw-aangifte op tijd indient om mogelijke boetes van de Belastingdienst te voorkomen. Een goede administratie is hierbij onmisbaar. Het kan daarom verstandig zijn om gebruik te maken van moderne boekhoudsoftware die je kan helpen bij het bijhouden van je financiële gegevens en het correct invullen van je btw-aangifte. Mocht je hulp nodig hebben bij het invullen van de btw-aangifte of vragen hebben over specifieke situaties, dan kun je altijd terecht bij een ervaren boekhouder.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

Duurzaamheid in magazijnbeheer: Hoe WMS software kan bijdragen

Previous article

Wat verdient een dierenarts?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Financiën