Financiën

Deze nieuwe betaalmethoden worden steeds populairder

0
Deze nieuwe betaalmethoden worden steeds populairder

Bij het online betalen gebruiken de meeste Nederlandse consumenten de betaalmethode iDEAL. Maar er zijn nog veel meer manieren om online te betalen. Onder meer een betaalmethode zoals Sofort is bezig aan een opmars in Nederland. In juli 2022 werden er voor het eerst meer dan een miljard transacties gemeld. En er zijn nog meer online betaalmethoden die in ons land in opkomst zijn.

Betaalmethoden in opkomst

De kans is groot dat je sommige nieuwe betaalmethoden nog amper gebruikt hebt. Een betaalmethode als Sofort wordt wel steeds populairder, maar veruit de meeste consumenten gebruiken online iDEAL, waarmee meteen afgerekend kan worden. iDEAL is zo populair, dat het in 2023 werd overgenomen. De betaalmethode krijgt binnenkort een nieuwe naam en is dan in heel Europa te gebruiken. Voor de buitenlandse transacties is het gebruik van de creditcard nog steeds erg populair. Toch zorgen nieuwe initiatieven als Klarna en Riverty ervoor dat consumenten ook steeds vaker andere betaalmethoden gebruiken. Dit soort diensten weten steeds meer klanten te trekken.

Sofort

Ten eerste gebruiken consumenten vaker Sofort. Sofort is een betaaldienst die qua opzet sterk lijkt op iDEAL, de meest gebruikte betaalmethode van ons land. Inmiddels is de nieuwe betaalmethode in acht landen actief, waaronder Nederland, maar ook Spanje, Italië, Duitsland, België en Oostenrijk. Je kunt Sofort alleen gebruiken als je een bankrekening in een van deze landen hebt.

Sofort werkt relatief eenvoudig. Het bedrijf achter de betaalmethode handelt de transactie tussen de verkoper en de bank af. Door van tevoren je bankgegevens in te voeren in Sofort, verschijnen de bankrekeningopties automatisch wanneer je online een bestelling doet en deze met de betaalmethode afrekent. Zo kun je bij het online gokken in een Sofort casino geld op je speelrekening zetten en deze afrekenen met de betaalmethode. Zodra je de aankoop doet, zorgt de bank ervoor dat de betaling wordt verwerkt en afgeschreven. Dat gebeurt binnen 2 tot 14 werkdagen. Daarmee is Sofort een mix van iDEAL en PayPal elementen.

Klarna

Klarna is in Nederland nog relatief nieuw, maar vindt zijn oorsprong in het jaar 2005. Het bedrijf achter Klarna is in Stockholm is gevestigd. Deze methode is vooral populair voor het achteraf afrekenen. Bestel je iets bij een webshop die je niet helemaal vertrouwt of waar je nog nooit eerder iets besteld hebt, dan is Klarna een goede optie. Zo kun je bijvoorbeeld twee broeken bestellen die je pas na ontvangst afrekent. Als een van de broeken niet past, stuur je deze terug en betaal je de andere. Daardoor hoef je niet meteen geld voor te schieten. Zo kun je bovendien voorkomen dat je betaalt en geen producten ontvangt.

Klarna is ook gunstig voor de online ondernemer, want Klarna neemt het risico van niet-betalen volledig van de webshop over. Om deze reden is Klarna een van de snelst groeiende betaalmogelijkheden van ons land. Inmiddels is de dienst in meer dan 117 landen actief en zijn er meer dan 200.000 webshops bij aangesloten.

E-wallets

Steeds meer diensten zoals PayPal maken gebruiken van e-wallets, een elektronische portemonnee. Het is mogelijk om geld in je elektronische portemonnee te stoppen door een ‘top-up’ uit te voeren. Daarmee lijkt het gebruik van e-wallets op de prepaid creditcard. Aan de hand van een transactie via de bank, een creditcard of contant geld is het mogelijk om geld aan de wallet toe te voegen. Vervolgens kan het geld dat in de e-wallet is opgeslagen gebruikt worden voor het afrekenen.

Een voorbeeld van een e-wallet is PayPal, waarbij het mogelijk is om eerst geld aan de portemonnee toe te voegen. Maar er zijn steeds meer kleinere bedrijven die deze functies ook aanbieden. Daarnaast worden de e-wallets vaak ook gebruikt voor het koppelen van andere diensten, zoals bijvoorbeeld Apple Pay en Google Pay.

Riverty

Net als Klarna is Riverty een zogenaamde BNPL-betaalmethode. BNPL betekent: ‘Buy Now, Pay Later’. Riverty is opgezet met het idee om de shopervaring van online consumenten te verbeteren. Zo is het mogelijk om items online te bestellen en deze eerst te ontvangen. Na de bestelling wordt het product afgeleverd, voordat de consument betaalt. Pas na ontvangst is het nodig om te betalen binnen de afgesproken betaaltermijn.

Riverty is in opzet vergelijkbaar met Klarna en vergaarde voor het eerst naamsbekendheid onder de naam ‘AfterPay’. Er zijn flexibele betaalopties om uit te kiezen, terwijl Klarna deze mogelijkheid niet kent. Riverty wordt bij steeds meer online webwinkels geaccepteerd. Bij deze betaalmethode zijn er verschillende varianten mogelijk: binnen 14 dagen, betalen in 3 termijnen of een automatische incasso. Welke mogelijkheden er zijn, kan per woonland verschillen. Aan de hand van het betalingsoverzicht zien consumenten precies welke rekeningen er nog openstaan. Daardoor is het mogelijk om als consument zekerheid te krijgen dat het bestelde product ook echt geleverd wordt. Vertrouw je een webwinkel dus nog niet helemaal of wil je meerdere producten passen, dan is Riverty een goede optie als betaalmethode.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

Kettingen met vingerafdruk om een vriendschap in goud te vereeuwigen

Previous article

Hoe lockerkasten kunnen bijdragen aan een veiligere schoolomgeving

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Financiën