OndernemerschapWerk

Het belang van klanttevredenheid voor jouw bedrijf

0
Het belang van klanttevredenheid voor jouw bedrijf

Achter een succesvol bedrijf zitten verschillende succesfactoren verscholen. En een van die belangrijkste factoren is de tevredenheid van de klanten. Een bedrijf is namelijk niks zonder haar klanten en het is belangrijk om daar goed rekening mee te houden. Ze zijn niet alleen de ontvangers van jouw product of dienst, maar ook de personen die bepalen of je bedrijf zal groeien of niet. In deze blog delen we waarom klanttevredenheid een onmisbaar aspect is binnen ondernemen.

Klanttevredenheid als prioriteit

Een succesvol bedrijf bestaat dus uit tientallen verschillende aspecten waarvan klanttevredenheid ongetwijfeld een van de voornaamste is. Het erkennen van de essentie van klanttevredenheid gaat veel verder dan enkel het vervullen van wensen met betrekking tot jouw dienst of product. Het gaat hierbij namelijk ook om strategie. Je wilt zorgen dat je klanten terugkomen en tegelijkertijd jouw bedrijf promoten waardoor je nog meer klanten krijgt. En om dit te bereiken zul je een aantal verschillende stappen moeten zetten en eventueel wat aanpassingen moeten doen binnen de bedrijfsvoering en je klantenservice. Je wilt niet enkel voldoen aan de verwachtingen van de klant, je wilt deze juist overstijgen. De service moet uitstekend zijn. Je bent dus niet alleen gefocust op de behoeften van klanten, je moet zelf namelijk ook op zoek gaan naar manieren waarop je de klantervaring nog beter kunt maken. Klanttevredenheid is uiteindelijk geen doel, maar een proces waar je continu mee bezig bent. Behoeften veranderen continu en daarbij is er ook veel concurrentie. Je zult dus moeten blijven luisteren naar en reageren op de behoeften van je klanten. Klanten, met name loyale klanten, spelen namelijk een enorm grote rol binnen de groei van jouw bedrijf.

Negatieve ervaringen in positieve ervaringen veranderen

Ieder bedrijf begrijpt dat negatieve klantervaringen onvermijdelijk zijn. Hoe erg je ook je best doet, er zal altijd een klant zijn die helaas een negatieve ervaring heeft met je bedrijf. En hoewel dat niet per se prettig is om te horen, is dit wel belangrijk om je bedrijf te blijven laten groeien. Stimuleer klanten dan ook altijd om hun ervaring te delen, zowel positief als negatief. Zo kun je je bedrijf alleen maar verbeteren, maar daarnaast kun je klanten met een negatieve ervaring toch nog helpen en hopelijk een positieve ervaring geven. Het biedt namelijk de gelegenheid om het probleem op te lossen en het vertrouwen van de klant in jouw bedrijf te herstellen en zelfs te versterken. Neem klachten dan ook altijd serieus en pak deze snel aan, zodat de klant het gevoel krijgt dat zijn of haar feedback waardevol is voor het bedrijf. Heb je het probleem van de klant kunnen oplossen? Stuur dan ook altijd een kleinigheidje op als gebaar van erkenning voor het geduld en begrip dat de klant heeft getoond. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om koffiebekers met logo van jouw bedrijf, of een mooie bos bloemen met een kaart. Naast dat de negatieve ervaring op deze manier wordt veranderd in een positieve ervaring, versterk je zo ook de band met de klant. Zo wordt deze hopelijk toch nog een terugkomende en uiteindelijk loyale klant, puur door de goede klantenservice die jouw bedrijf biedt.

Het resultaat van tevreden klanten

Wat maakt een tevreden klant zo waardevol? Naast dat klanten na een goede ervaring bij jouw bedrijf hoogstwaarschijnlijk terugkeren, worden ze vaak ook automatisch ambassadeur voor jouw bedrijf. Er is namelijk sprake van mond-tot-mondreclame omdat ze mensen om zich heen zullen vertellen over hun positieve ervaring. Als je de relaties met je klanten nog meer wilt versterken, is het schenken van relatiegeschenken van Maxilia.nl een slim idee. Het is een gebaar van dankbaarheid en waardering voor je klant en hiermee herinner je je klant ook aan de positieve ervaring bij jouw bedrijf.

 

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

De dividendbelasting in 2024

Previous article

Waarom moet je beginnen met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *