FinanciënWerk

Het DGA-salaris in 2024: Wat je moet weten

0
Het DGA-salaris in 2024 Wat je moet weten

Een Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) moet geïnformeerd blijven wat betreft de nieuwste ontwikkelingen. Zeker als het gaat als het gaat om fiscale veranderingen van het DGA salaris 2024. Er staat weer een nieuw belastingjaar voor de deur.

In dit artikel verkennen we de belangrijkste aspecten van het DGA-salaris in 2024 en bespreken we de veranderingen die zich gaan voordoen.

Het DGA-salaris 2024: Een Overzicht

Het DGA-salaris verwijst naar het salaris dat een DGA zichzelf betaalt vanuit zijn of haar eigen onderneming. Het heeft invloed op verschillende fiscale aspecten, waaronder de inkomstenbelasting en de bijdragen aan sociale verzekeringen. In 2024 zijn er enkele belangrijke overwegingen voor DGA’s met betrekking tot hun salaris:

Het salaris voor een DGA wordt in 2024 minimaal € 52.020,-. Dit is een stijging omdat het minimale DGA salaris in 2023 51k was.

Toetsingsinkomen voor de zorgpremie

Het toetsingsinkomen voor de zorgpremie is van belang voor DGA’s in 2024. Ook als DGA dien je zorgpremie te betalen. Dit is een inkomensafhankelijke premie. Hieronder valt meer dan het salaris alleen.

Ook meegerekend worden jouw uitkering uit de winst en sommige vormen van loon in natura. Je moet dit zogeheten toetsingsinkomen nauwkeurig berekenen.

Hierbij moet je tevens rekening houden met wet- en regelgeving. Deze willen ook nog wel eens veranderen. Houd dit dus goed in de gaten.

Belasting tarieven en heffingskortingen

Ook zullen de tarieven en de heffingskortingen volgend jaar gaan wijzigen. Dit alles is van invloed op de belasting die je betaalt over jouw inkomen.

Tarieven in box 2

Er gaan het volgend jaar 2 schijven komen waarbij de eerste schijf loopt van inkomsten tot € 67.00. Dit kent een basistarief van 24,5%. Voor de 2e schijf geldt een tarief van 31%, waarbij een toptarief van 33% geldt. Deze maatregelen zijn bedoeld om de Directeur-grootaandeelhouder te bewegen om gedeeltelijk winsten uit BV’s naar dividend om te zetten. Hiermee beoogd de Belastingdienst om het uitstel van de heffing van belasting tegen te gaan.

Tarieven van box 3

Ook in box 3 gaat het tarief veranderen: het huidige tarief van 34% gaat omhoog naar 36%.

Algemene heffingskorting

War betreft de algemene heffingskorting: deze geldt In 2024 alleen nog maar voor het box 1-inkomen. Volgend jaar is de maximale algemene heffingskorting € 3.366. Dit wordt afgebouwd  met 6,638% wordt afgebouwd vanaf een box 1-inkomen van € 24.839. Het wordt tot nihil bij een box 1-inkomen van € 75.549.19

Gebruikelijk loonregeling

De gebruikelijk loonregeling is van toepassing op DGA’s en vereist dat zij zichzelf een salaris toekennen dat gebruikelijk is voor het werk dat zij verrichten.

In 2024 blijft deze regeling van kracht, en het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw salaris in lijn is met de gebruikelijk loonregeling om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

Wat te doen in 2024?

Feiten op een rijtje:

  • Er zullen twee schijven komen in box 2. Nu is het tarief 26,9%.
  • Volgend jaar stijgt dit tarief tot 31% (wellicht 33%).
  • Voor lagere dividenduitkeringen (tot € 67.000) is het 24,5%. Dit betekent dat hier mogelijkheden liggen voor lagere belasting.

In welk jaar werk je de rekening courant schuld weg?

  • Bij het aflossen van een rekening-courantschuld moet je je afvragen of je dit jaar doet of volgend jaar. Als het boven de 7 ton is dan gaat deze vraag niet op. Dan moet het dit jaar.
  • De schulden tot € 106.000 zijn gunstiger om volgend jaar middels een dividenduitkering af te lossen. Als je fiscaal partner bent dan is dit bedrag € 150.000.
  • Als de schuld hoger is dan is het verstandig om het dit jaar via dividend af te lossen. Het gaat dan om leningen buiten jouw eigen woning.
  • Je kunt het berekenen wat het meest gunstig voor jou is. Stel dat je ieder jaar € 60.000 in dividente uitgekeerd wilt hebben. Dan betaal je volgend jaar toch weer beduidend minder aan belastingheffing.

Reserveren van de winst

Wat wel minder aantrekkelijk wordt gemaakt in 2024 is het reserveren van de winst. Dit gaat je meer dan 4% extra aan heffing kosten.

Het reserveren van winsten in jouw bv wordt vanaf 2024 minder aantrekkelijk. Als je in de toekomst jouw bedrijf gaat verkopen, zal dit ruim 4% meer aan belasting gaan kosten.

Omdat beleggingen in een BV vaak bestaan uit spaargelden, kun je dit in 2023 afrekenen. Tegen het gunstigere tarief. Je kunt dit in box 3 beleggen, omdat deze box al belast op van het feitelijke rendement van 2023. Dit zal hoogstwaarschijnlijk tussen de 0,25 en 0,5% liggen.

Lees ook eens over de veranderingen in de zelfstandigenaftrek voor 2024.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl combineert hij zijn diepgaande kennis van de zakenwereld met zijn vaardigheid om complexe informatie toegankelijk te maken.Met zijn heldere schrijfstijl en diepgaand inzicht levert Frederik waardevolle artikelen die bedrijven en professionals informeren over de nieuwste trends, strategieën en best practices.Zijn vermogen om complexe concepten te ontrafelen en begrijpelijk te maken, maakt hem een gewaardeerde bron van informatie voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Frederik de Rooij zet zich in om bedrijven te helpen groeien en slagen in een dynamische zakelijke omgeving.

Hella Huizinga: Haar geschatte vermogen, bedrijf en relaties.

Previous article

Zelfstandigenaftrek 2024: Wat Verandert Er?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Financiën