OndernemerschapWerk

Hoe vind ik de juiste developer voor mijn IT-bedrijf?

0
Hoe vind ik de juiste developer voor mijn IT-bedrijf

Als IT-bedrijf heb je soms een specialist nodig binnen een specifieke materie, zoals een developer die kan bouwen in javascript. Vaak kom je als werkgever binnen je eigen netwerk nog best een eind, maar lang niet iedere developer die je ‘via via’ kent heeft tijd om zich maanden te committen aan een nieuw project. Begeef je jezelf dan als IT-bedrijf op onbekend terrein, door bijvoorbeeld op LinkedIn, of op een developer-platform te zoeken naar een Java-ontwikkelaar, dan begint de uitdaging.

Hoe bereik je de juiste developer?

Wil je een developer inhuren, dan begint de zoektocht naar de juiste plek om jouw opdracht uit te zetten. Dit kan een specialistisch online platform zijn, waar aanbieder en opdrachtgever elkaar treffen.

Formuleer helder de verwachtingen en vereisten

Op het moment dat je het juiste kanaal hebt gevonden om jouw opdracht te plaatsen begint het echte werk: het zorgvuldig formuleren van de verwachtingen. Aan welke eisen moet de kandidaat voldoen, welke specialisaties moet hij/zij in huis hebben? Betrek het hele team hierbij om tot een zorgvuldige puntenlijst te komen. Natuurlijk probeer je de kandidaat ook te verleiden met het mooie aanbod wat jullie voor hem/ haar in huis hebben!

Onderzoek eerder opgeleverd werk

Het is daarnaast belangrijk om eerder geleverd werk van de kandidaat te kunnen bekijken; bij voorkeur ook in programmeertaal, want welk werk heeft iemand achter de schermen geleverd? Is het naderhand nog aan te passen door een andere programmeur indien nodig, of zijn er slordigheden in verwerkt waar lastig doorheen te komen is?

Communicatie en werkwijze

Punctueel werken zou een absoluut gegeven moeten zijn voor developers, toch kan dit in de praktijk tegenvallen en kunnen developers zelfs beschikken over een bepaalde eigenwijsheid. Aangezien het werk dermate gecompliceerd is, ligt het gevaar op de loer dat andere teamleden door de developer als ‘onbekwaam’ worden gezien, en zich niet zo inhoudelijk moeten bezighouden met zijn/ haar werk (aangezien de ander er toch geen écht verstand van heeft). Dit wil je natuurlijk niet als IT-bedrijf; de developer moet uiteraard een toegankelijke persoonlijkheid hebben. Feedback of kritiek mag dan ook geen enkel probleem zijn voor de nieuwe developer en hij/zij legt graag de grote lijnen aan het team uit.

Ga goed na welke persoonlijkheid een mooie en bovenal wenselijke aanvulling zou zijn op het bestaande team. Over welke eigenschappen zou de freelance programmeur idealiter beschikken om naadloos binnen de groep aan te kunnen sluiten? Als bedrijf heb je hier vast wel een beeld bij. Lees ook zeker referenties van eerdere opdrachtgevers na; deze kunnen het bestaande beeld bevestigen of tenietdoen (of iets daar tussen in).

Freelance developer binden aan je bedrijf

Een java developer inhuren doe je bij voorkeur eenmalig, dat wil zeggen: eenmaal een java developer naar tevredenheid gevonden, dan wil je hem/haar binden aan het bedrijf. Natuurlijk hoeft diegene niet in vaste dienst te komen, maar je kunt wel alvast vooruit plannen en al bij de selectieronde nagaan wie op de lange termijn ook nog ruimte heeft voor een opdracht. Het is natuurlijk niet handig dat wanneer je over 5 maanden weer een opdracht hebt klaarliggen, de developer dan op wereldreis is voor een jaar.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

Auto leasen of kopen? Dit zijn de 4 verschillen

Previous article

Tips om in het onderwijs aan de slag te gaan

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *