OverigeWerk

Jezelf voorstellen als nieuwe collega + VOORBEELDEN

0
Jezelf voorstellen als nieuwe collega

Het verwelkomen en introduceren van nieuwe werknemers in het bedrijf is een belangrijk onderdeel van het inwerkproces. Misschien heb je het zelf al meegemaakt: de eerste werkdag in het nieuwe bedrijf en een zeker gekriebel in je buik. Je loopt langs de portier, de receptioniste kijkt je argwanend aan. Pas als je uitlegt dat je vandaag begint, knikt de persoon achter de balie, controleert de computer en laat je door.

We gaan in dit artikel dieper in hoe je een collega kunt voorstellen aan je werknemers als bedrijfseigenaar. Daarnaast geven we ook informatie over hoe je jezelf kunt voorstellen als nieuwe collega als je bij een nieuwe uitdaging begint.

Introductie van werknemers wordt nog weleens onderschat

Helaas wordt de introductie van nieuwe werknemers nog vaak onderschat. Veel bedrijven denken dat het gedaan is met een e-mail en de hint om contact op te nemen met de HR-afdeling. Maar de eerste indruk is belangrijk.

Als het een gestandaardiseerd onderdeel van het proces wordt, hoef je niet bij elke nieuwe medewerker opnieuw te beginnen. Een uniform proces maakt je werk eenvoudiger en zorgt ervoor dat elke nieuwe medewerker een passend welkom krijgt.

De eerste indruk telt

Keer op keer klagen werknemers over de eerste indruk die ze krijgen van het nieuwe bedrijf. Uit onderzoek blijft dat de onboarding van nieuwe werknemers vele malen beter kan.

Digitaal onthaal en introductie van nieuwe werknemers

Zodra het contract is ondertekend en al het papierwerk is afgehandeld, nadert de eerste werkdag met rasse schreden. Als bedrijf moet je nieuwe werknemers een paar dagen van tevoren verwelkomen met een e-mail en de formaliteiten van de eerste dag uitleggen.

Tegelijkertijd moet je team ook op de hoogte zijn van de nieuwe werknemer. Je kunt bijvoorbeeld een profiel aanmaken voor nieuwe werknemers en dit delen met het bedrijf of relevante teams.

Beide vormen van communicatie vinden in eerste instantie digitaal plaats, via e-mail en het interne netwerk van je bedrijf.

In de volgende paragrafen geven we je een aantal sjablonen waaruit je kunt kiezen om nieuwe werknemers te verwelkomen.

Verder op in de tekst geven we een aantal voorbeeldteksten hoe je jezelf kunt voorstellen aan je nieuwe collega’s!

Hoe schrijf je een welkomstmail naar je nieuwe collega?

Voordat je elkaar voor het eerst op het werk ontmoet, is het een goed idee om je nieuwe collega per e-mail welkom te heten. De toon hangt een beetje af van het bedrijf, de bedrijfscultuur en de manier waarop het met mensen omgaat. Er zijn formele en collegiale welkomstmails.

In de formele brief wordt de nieuwe werknemer op een zakelijke maar vriendelijke manier welkom geheten.

 

Formele welkomstmail:

Geachte heer/mevrouw,

We zijn erg blij u te mogen verwelkomen als nieuwe [functie] op [DATUM].

We hebben uw nieuwe team al geïnformeerd en de nieuwe collega’s kijken ernaar uit u te ontmoeten.

U begint om [tijd] met werken, stel uzelf voor bij de receptie en u ontvangt een ID-kaart. [Naam] van de personeelsafdeling en [supervisor] zullen je persoonlijk verwelkomen.

Bijgevoegd vindt u een plattegrond van ons gebouw en het organigram van uw afdeling en ons bedrijf.

We kijken ernaar uit u persoonlijk te ontmoeten!

Met vriendelijke groet,

[naam directie/afdelingshoofd].

 

Voorbeeld tekst om jezelf voor te stellen als nieuwe collega

We gaan nu dieper in op het onderwerp hoe je jezelf kunt voorstellen als nieuwe collega. We hebben een aantal voorbeeld teksten voor je samengesteld. De teksten kun je eenvoudig kopiëren en naar eigen inzicht aanpassen. Maar zo heb je alvast een goede basis om jezelf te introduceren bij je nieuwe werkplek.

 

Voorbeeld tekst 1:

Hallo allemaal!

Mijn naam is [NAAM] en ik maak deel uit van de [afdeling] bij [bedrijf].

Mijn achtergrond is ….  en ik kijk ernaar uit om met jullie samen te werken op de afdeling ….. .

Ik heb contact gehad met [MANAGER] en ik kijk ernaar uit om meer te leren over wat [bedrijf] doet om een verschil te maken.

Ik kijk ernaar uit om jullie beter te leren kennen en we zien elkaar vast snel op de afdeling.

Vriendelijke groet,

 

Voorbeeld tekst 2:

Beste collega’s,

Ik wil mijn eerste werkdag bij [bedrijfsnaam] graag gebruiken om mezelf aan jullie voor te stellen. Mijn naam is [jouw naam], ik ben [jouw leeftijd] jaar oud en vanaf vandaag werk ik als [functie] op afdeling XY. Mijn taken omvatten [lijst van enkele taken].

In het kort over mij: Ik heb mijn opleiding/studie als [functietitel] afgerond in [jaar] en heb sindsdien gewerkt als [lijst functies].

Ik ben blij dat ik nu bij [bedrijfsnaam] werk en hoop met mijn werk een grote bijdrage te kunnen leveren aan het toekomstige succes.

 

Probeer deze voorbeeldteksten te gebruiken als basis en voeg een persoonlijke boodschap toe. Het is ook van belang om aan te geven dat je jouw collega’s graag beter leert kennen.

Stel je open voor persoonlijk contact en ga bijvoorbeeld eens bij een aantal collega’s langs om kennis te maken en te kijken welke taken ze uitvoeren.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

Hoe ga je als ondernemer efficiënter met je tijd om?

Previous article

Het voordeel van cadeaukaarten voor je bedrijf

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Overige