LeiderschapWerk

Thuiswerkend personeel – het balanceren van productiviteit en welzijn

0
Thuiswerkend personeel

Door de digitalisering krijgen steeds meer werkgevers te maken met thuiswerkend personeel. Dit een positieve ontwikkeling. Thuiswerken biedt werknemers de mogelijkheid om werk en privé beter te combineren. Echter, thuiswerken kan ook leiden tot een verstoring van de balans tussen tussen welzijn en productiviteit. Dit artikel bespreekt hoe je als werkgever ervoor kunt zorgen dat je medewerkers niet alleen productief zijn, maar zich ook prettig blijven voelen.

Optimale personeelsbezetting

Ook in een prettige thuiswerkomgeving kunnen er af en toe piekmomenten voorkomen. Dit is geen probleem, zolang er maar voldoende afwisseling is tussen drukke en rustige momenten. Langdurig hoge werkdruk en/of overwerk kan echter leiden tot gevoelens van stress en angst. Uiteindelijk kan hoge werkdruk zelfs resulteren in een burn-out.

Hoe kun je dit als werkgever voorkomen? Uiteraard dien je te zorgen voor voldoende personeel in verhouding tot de hoeveelheid werk die verricht moet worden. Daarnaast is het van belang dit personeel precies zo in te roosteren dat er op drukke momenten meer werkuren worden ingepland.

Door gebruik te maken van slimme roostersoftware zoals Werktijden.nl kun je de juiste mensen op het juiste moment inplannen, waarbij je rekening houdt met hun minimale en maximale contracturen. Op deze manier optimaliseer je de personeelsbezetting en voorkom je onnodig hoge werkdruk.

Inspraak in werkrooster

Een andere factor die bijdraagt aan het welzijn van werknemers is hun gevoel van controle. Werknemers die meer inspraak hebben in hun eigen werkrooster voelen zich prettiger, zijn meer gemotiveerd en productiever.

Wanneer werknemers de mogelijkheid hebben om hun eigen werkschema te bepalen, kunnen zij hun werk beter afstemmen op hun persoonlijke behoeften en verplichtingen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld eenvoudig zelf hun kinderen van en naar school brengen, medische afspraken plannen of andere persoonlijke verplichtingen nakomen.

Het zelf mee mogen bepalen van de werktijden geeft een gevoel van autonomie en controle. Dit leidt weer tot een hogere motivatie en productiviteit.

Beperk overuren

Als werkgever is het belangrijk om zicht te hebben op de hoeveelheid overuren of overwerk die een medewerker verricht. Dit kan namelijk een aanwijzing zijn voor een onbalans tussen werk en privé of een te hoge werkdruk. Het beperken van overwerk voorkomt dat je medewerkers gedemotiveerd raken en verbetert het algehele welzijn van je werknemers.

Met een goede urenregistratie kun je monitoren of er medewerkers zijn die structureel overwerk verrichten.

Administratieve last beperken

Een goede urenregistratie biedt veel voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Toch is het ook belangrijk om je te realiseren dat het bijhouden en registreren van gewerkte uren een extra administratieve last vormt voor je personeel.

Om die reden is het van essentieel belang om te kiezen voor urenregistratiesoftware die eenvoudig is in gebruik, zoals de software van Werktijden.nl. Hierdoor zijn je werknemers minder tijd kwijt aan administratieve randzaken en kunnen zij zich focussen op hun kernactiviteiten. Dit is niet alleen goed voor de productiviteit en de efficiëntie, maar ook voor het welzijn en de tevredenheid van je personeel.

Gezond thuiswerken

Thuiswerken brengt naast de vele voordelen ook enkele uitdagingen met zich mee. Creëer een bedrijfscultuur waarin gezonde thuiswerkgewoontes worden gestimuleerd.

Regelmatig bewegen

Langdurig zittend werk kan verschillende nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van je werknemers. Het verhoogt het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en allerlei lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn. Daarnaast kan langdurig zitten ook een negatieve invloed hebben op stemming en leiden tot verminderde concentratie. Kortom: de gevolgen van langdurig stilzitten zijn voor zowel welzijn als productiviteit niet al te best.

Stimuleer daarom voldoende beweging tijdens de dag. Geef je medewerkers een cursus kantoorfitness cadeau. En stimuleer het afwisselen van zittend en staand werken. Bied korting op de aanschaf van een zit-sta bureau, een deskbike of een bureau loopband.

Sociale interactie

Een ander nadeel van thuiswerken is dat de mogelijkheden tot sociale interactie meer beperkt zijn. Dit kan voor sommige medewerkers leiden tot een gevoel van eenzaamheid en isolatie. En daardoor kan men gevoeliger worden voor stress en overbelasting.

Ook kan het gebrek aan sociaal contact met collega’s tot gevolg hebben dat medewerkers een gebrek aan inspiratie en nieuwe ideeën ervaren. Dit kan weer leiden tot verminderde creativiteit en innovatie op het werk.

Bied daarom voldoende mogelijkheden tot sociale interactie tussen werknemers onderling. Spreek dagelijks of wekelijks een kort moment af om online bij elkaar te komen. Hierin kun je kort de stand van zaken bespreken en kan elk teamlid aangeven waar hij of zij de komende dag(en) mee bezig gaat. Ook kunnen hier knelpunten met betrekking tot het werk besproken worden.

Daarnaast is het belangrijk om niet ook interactie te hebben met betrekking tot niet-werkgerelateerde zaken. Plan bijvoorbeeld virtuele koffiepauzes in. En organiseer regelmatig een teamuitje om de banden te versterken en een gevoel van verbondenheid te behouden.

Benadruk het belang van pauzes

Tijdig pauze nemen is cruciaal als het gaat om het handhaven van zowel de productiviteit als het welzijn van je werknemers. Pauzes zorgen voor de broodnodige tijd om te rusten en om op te laden. Pauzes geven mensen de kans om even afstand te nemen van hun werk, wat kan helpen om eventuele stress te verminderen. Ook kunnen pauzes de creativiteit en innovativiteit bevorderen.

Op de thuiswerkplek kan het tijdig nemen van pauze nogal een uitdaging zijn. Integreer daarom pauzes in de dagelijkse planning van werknemers. Zorg ervoor dat ze voldoende de tijd krijgen om momenten van rust te nemen tussen de taken door. Geef voorlichting over het belang van het tijdig nemen van pauzes en stimuleer een cultuur waarin pauzes worden aangemoedigd en gewaardeerd.

Uitdaging

Het monitoren van de productiviteit en welzijn van je thuiswerkers kan een hele uitdaging zijn, vooral omdat ze niet elke dag fysiek aanwezig zijn. Tools zoals Werktijden.nl kunnen je helpen om deze balans te bewaren. Door te investeren in de productiviteit en het welzijn van je werknemers kun je niet alleen de prestaties van je bedrijf verbeteren, maar ook bijdragen aan een positieve en ondersteunende werkomgeving.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl gebruikt hij zijn kennis van de zakenwereld om interessante thema's verder uit te diepen.Frederik stelt zijn artikelen zorgvuldig samen en laat de lezers van bedrijven.nl nieuwe inzichten zien.Hij schrijft blogartikelen die te maken hebben met de thema's; werk, carrière, trends en het vermogen van bekend ondernemers.Neem een kijkje in de verschillende categorieën en laat je verassen.

Wat verdient een dierenarts?

Previous article

Waar kun je je als ondernemer verder in ontwikkelen en verdiepen?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Leiderschap