MarketingOndernemerschap

Wat zijn A-merken?

0
Wat zijn a-merken

Wat zijn A-merken en B-Merken

In dit artikel geven we je informatie over wat A-merken precies zijn en hoe ze worden ingedeeld. We gaan ook verder in op B-merken en whitelabel.

Marketingcommunicatie

Wat zijn de verschillen in marketingcommunicatie tussen A-merken, B-merken en C-merken? Hoe passen private labels en huismerken in dit verhaal? En hoe verschilt de online inzet voor deze verschillende typen merken? Is de online strategie gebaseerd op exacte wetenschap, of speelt intuïtie hierin ook een rol? Wie bepaalt eigenlijk de status van een merk, het bedrijf of de klant?

A-merk

Een A-merk is een merk met een hoge kwaliteit en een sterke naamsbekendheid. Er wordt veel geïnvesteerd in reclame om de naamsbekendheid te vergroten en de gevestigde reputatie te behouden of versterken. Kenmerkend voor A-merken is een breed distributienetwerk.

B-merk

Bij B-merken speelt marketingcommunicatie een minder prominente rol. De naamsbekendheid en verkrijgbaarheid liggen vaak lager, maar dat betekent niet per se dat de kwaliteit ook lager is. Samsung heeft bijvoorbeeld laten zien hoe een B-merk kan transformeren naar een A-merk.
Zowel A- als B-merken richten zich voornamelijk direct op consumenten via B2C-communicatie. Daarnaast hebben deze merken vaak een trouwe groep volgers die bewust kiezen voor het imago en de hoge kwaliteit, zelfs als daar een hogere prijs aan verbonden is.

C-merk, huismerk en private labels

Wat is het verschil tussen een huismerk en een A-merk? Huismerken zijn onder andere te vinden in supermarkten. Maar hoe zit het met de supermarkt zelf? Zou je een concern zoals Albert Heijn als een A-merk beschouwen? In termen van kwaliteit doen huismerken vaak niet onder voor grote A-merken, maar ze zijn wel vriendelijker geprijsd. Daarnaast worden merkconcepten vaak minder sterk doorgevoerd of ontbreken zelfs volledig. Huismerken hebben hun eigen trouwe klantenkring die bewust kiest voor de voor- en nadelen van deze merken.

Whitelabel

Een whitelabel wordt verkocht aan partijen die het label onder hun eigen merknaam doorverkopen. Het huismerk van bijvoorbeeld een supermarkt kan afkomstig zijn uit dezelfde fabriek als het huismerk van een andere supermarkt, maar dit is voor consumenten niet zichtbaar.
C-merken, huismerken en whitelabels richten zich meer op B2B-communicatie. Ze moeten zich in eerste instantie verkopen aan bedrijven. Deze merken nemen vaak meer risico’s op het gebied van innovatie, waarbij het risico op reputatieschade minder groot is. Veelbelovende innovaties worden vervolgens vaak opgepikt en met succes door A-merken in de markt gezet.

En uw merk?

Hoe kan online inzet u helpen bij het beter positioneren van uw merk? Met een website, een doordachte online campagne, e-mailmarketing en bijvoorbeeld SMS kunt u uw merk in de schijnwerpers zetten. De mogelijkheden op online gebied zijn enorm en zijn niet meer weg te denken uit de complete marketingmix. Uw online aanwezigheid moet perfect aansluiten bij de totale merkbeleving.
Welk merk kunt u absoluut niet missen? Op het gebied van internet en software staat Google met stip op nummer één. Over het algemeen is HEMA echter de onbetwiste winnaar.
de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl combineert hij zijn diepgaande kennis van de zakenwereld met zijn vaardigheid om complexe informatie toegankelijk te maken. Met zijn heldere schrijfstijl en diepgaand inzicht levert Frederik waardevolle artikelen die bedrijven en professionals informeren over de nieuwste trends, strategieën en best practices. Zijn vermogen om complexe concepten te ontrafelen en begrijpelijk te maken, maakt hem een gewaardeerde bron van informatie voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Frederik de Rooij zet zich in om bedrijven te helpen groeien en slagen in een dynamische zakelijke omgeving.

Wat zijn heffingskortingen?

Previous article

Snelle stijging aantal budgetcoaches in Nederland

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Marketing