FinanciënWerk

Wat zijn heffingskortingen?

0
Wat zijn heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op belastingen waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In de meeste gevallen heb je recht op één of meer van de volgende heffingskortingen.

  1. Algemene heffingskorting: De algemene heffingskorting is een korting waar iedereen recht op heeft, ongeacht of je werkt of een uitkering ontvangt.
  2. Arbeidskorting: Als je werkt, heb je ook recht op de arbeidskorting. De hoogte van de arbeidskorting hangt af van je inkomen uit werk. Als je een uitkering ontvangt, heb je geen recht op de arbeidskorting.

Je werkgever of uitkeringsinstantie verrekent deze heffingskortingen al met de loonheffing. De loonheffing wordt automatisch ingehouden op je salaris of uitkering, dus je hoeft hier zelf niets voor te doen.

  1. Jonggehandicaptenkorting: De jonggehandicaptenkorting, ook wel bekend als de Wajongkorting, is van toepassing als je op basis van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten recht hebt op een uitkering voor jonggehandicapten of arbeidsondersteuning.

Naast deze veelvoorkomende heffingskortingen zijn er nog andere specifieke kortingen waar je mogelijk recht op kunt hebben, zoals de alleenstaande ouderenkorting, ouderenkorting of de levensloopverlofkorting.

Het is belangrijk om te weten dat heffingskortingen in de meeste gevallen automatisch worden toegepast, op basis van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Het is echter verstandig om je persoonlijke situatie te controleren en ervoor te zorgen dat je alle kortingen waar je recht op hebt, ook daadwerkelijk ontvangt. Dit kun je doen door je belastingaangifte in te vullen en eventuele wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst.

Het begrijpen en benutten van heffingskortingen kan een significante impact hebben op je belastingafdracht, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende heffingskortingen en te kijken welke van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Weten hoeveel jij in 2023 belastingvrij kunt verdienen? Lees hier ons artikel.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl combineert hij zijn diepgaande kennis van de zakenwereld met zijn vaardigheid om complexe informatie toegankelijk te maken.Met zijn heldere schrijfstijl en diepgaand inzicht levert Frederik waardevolle artikelen die bedrijven en professionals informeren over de nieuwste trends, strategieën en best practices.Zijn vermogen om complexe concepten te ontrafelen en begrijpelijk te maken, maakt hem een gewaardeerde bron van informatie voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Frederik de Rooij zet zich in om bedrijven te helpen groeien en slagen in een dynamische zakelijke omgeving.

Belastingvrij extra inkomsten 2023: Hoeveel en uitleg

Previous article

Wat zijn A-merken?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Financiën