Werk

Welke softwaresystemen maken het werken in de bouw eenvoudiger?

0

Werken in de bouw is voor veel mensen een roeping. Het is dankbaar, interessant en leuk werk. Tegelijkertijd is het ook werk dat niet door iedereen uitgevoerd kan worden. Zo is het anno 2024 een vereiste dat je bestand bent tegen veranderingen.

Waarom dat het geval is? Omdat de bouwindustrie flink aan het veranderen is. De oorzaak hiervan is terug te vinden in de vele technologische ontwikkelingen. Met name in de afgelopen jaren zijn veel software systemen bedacht en ontwikkeld voor de bouw.

Een goed voorbeeld hiervan is software wkb. Dergelijke software richt zich op de kwaliteitsborging in de bouw, waarmee dus aan bepaalde normen voldaan kan worden. Maar het blijft niet bij alleen dit softwaresysteem. Nee, er zijn veel meer softwaresystemen die het werken in de bouw eenvoudiger maken.

BIM

Een van de handigste softwaresystemen in de bouw draagt de naam BIM. Met deze software is het mogelijk om een digitaal model te maken. Met dit digitale model is het mogelijk om een virtuele weergave van een bouwwerk te maken.

Dit kan worden gezien als de vervanger van de gewone bouwtekening. Een bouwtekening geeft een stuk minder inzichten en is ook lastiger te maken. Daarentegen zorgt BIM juist voor alle gewenste informatie. Denk hierbij ook aan de informatie over de verschillende elementen en componenten. Onder meer kleuren, materialen en de relatie met andere objecten kunnen nauwkeurig weergegeven en aangeduid worden.

CDE

Wil je in geschikte software voor de bouw investeren? Dan is het ook verstandig om eens naar een CDE systeem te kijken. De afkorting CDE staat voor ‘Common Data Environment’. Je kunt dit het beste zien als een virtuele omgeving waarin alle data over een project te vinden is.

Het is hierdoor mogelijk om alle informatie en data op een centrale plek te bewaren. Deze data is te delen, is door alle belanghebbenden in te zien en is volledig up-to-date te houden.

Met CDE geniet men in een bouwproject van meerdere voordelen. Zo wordt met deze virtuele omgeving de veiligheid gewaarborgd, hebben alle partijen toegang tot relevante data en wordt er efficiënter (samen) gewerkt.

 

Software voor de bouw inzetten

In de bouwindustrie is keuze genoeg wat betreft softwaresystemen. Het inzetten van deze software roept voor sommige bedrijven echter nog vraagtekens op.

Zo vragen zij zich af of het gaat lukken hun medewerkers zover te krijgen dat ze met de software aan de slag gaan. Het is vrij logisch (en normaal) dat hier twijfel over ontstaat. Deze twijfel wordt doorgaans snel weggenomen door het belang van de software te benadrukken.

Het gebruik van software vraagt ook om aanpassingen aan de bedrijfsprocessen. Met bovengenoemde softwaresystemen kunnen namelijk taken geautomatiseerd worden. Of kan men efficiënter, sneller en voordeliger werken.

In de bouwindustrie is een hoop te doen om de kosten. Onder meer arbeids- en materiaalkosten zijn flink gestegen. Gelukkig is het – dankzij de juiste systemen – mogelijk om veel kosten omlaag te brengen. Wacht dus niet langer en ga op zoek naar de beste systemen voor in de bouwindustrie.

de Rooij
Frederik de Rooij is een gepassioneerde auteur met een scherp oog voor zakelijke ontwikkelingen. Als bedrijfsanalist en schrijver bij bedrijven.nl combineert hij zijn diepgaande kennis van de zakenwereld met zijn vaardigheid om complexe informatie toegankelijk te maken.Met zijn heldere schrijfstijl en diepgaand inzicht levert Frederik waardevolle artikelen die bedrijven en professionals informeren over de nieuwste trends, strategieën en best practices.Zijn vermogen om complexe concepten te ontrafelen en begrijpelijk te maken, maakt hem een gewaardeerde bron van informatie voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Frederik de Rooij zet zich in om bedrijven te helpen groeien en slagen in een dynamische zakelijke omgeving.

Hoe kan je een bestelautoverzekering online afsluiten?

Previous article

Energiebeheer op de werkplek

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Werk